KAZALIŠNA PREDSTAVA „GRGA ČVARAK“

Ovaj vikend smo imali priliku gledati kazališnu predstavu za djecu „Grga Čvarak“. Predstava je nastala u režiji Ivane Čoh Šverko, a glavne uloge tumače Ana Vilenica, Mateo Videk i Tomislav Krstanović.
U punoj su dvorani Hrvatskog katoličkog centra u Frankfurtu na Majni u subotu, 3. veljače, održane dvije predstave: jedna u 16.30, a druga u 18.15 sati. U nedjelju, 4.veljače u 16,30h održana je treća predstava u dvorani Kirchengemeinde St. Christophorus. Izvođenje predstava organizirala je Hrvatska nastava Hessen – Saarland u suradnji s hrvatskom i njemačkom katoličkom župom u Frankfurtu na Majni.
Predstava „Grga Čvarak“ nastala je prema klasiku dječje literature i lektirnom naslovu u osnovnoj školi – proslavljenoj knjizi i pjesmi Ratka Zvrka o malenom nestašnom dječaku iz Zelengaja koja od svoga postanka pa sve do danas humorom ne prestaje uveseljavati djecu i odrasle. Grga je nestašan, zaigran, pomalo neposlušan, ali ima veliko srce. Baš kao i Grga, svatko od nas ima i vrline i mane. Na to ne možemo utjecati, ali možemo težiti da ono dobro u nama prevlada. Glumačka ekipa gradskog kazališta „Gorica“ iz Velike Gorice u predstavi je prikazala dogodovštine iz Grginog života – odnos prema prijateljima, školi, prvoj ljubavi i majci. Poruke ove predstave vrlo su snažne. Prikazala je kako je važno pomagati drugima, voljeti svoje bližnje i biti dobar prema njima te cijeniti prirodu i njezine ljepote.
Tijekom održavanja svih predstava dvoranom je odjekivao glasan smijeh naših najmlađih, baš kao i odraslih. I jedni i drugi izrazili su veliko oduševljenje i pozitivne dojmove nakon završetka predstave. Prije i nakon predstave prikupljeni su novčani prilozi za Dječji dom Maestral u Splitu čime su roditelji još jednom pokazali humanost te veliko i otvoreno hrvatsko srce prema ljudima u domovini.

Leave a Reply