PRIPREMA HRVATSKIH JELA U NEU-ISENBURGU

Hrvatska posjeduje bogatu povijesnu i kulturnu baštinu. Uz narodnu nošnju, nacionalne parkove, povijesne građevine i znamenite ličnosti, učenici su imali priliku upoznati i bogatu kulinarsku baštinu. Narodna jela su dio prošlosti svakog naroda te su živi izvor i svjedočanstvo o životu ljudi na nekom području. Iz njih saznajemo kakva im je bila prehrana i jesu li i kada dolazili u doticaj s novim namirnicama.
Učenici Hrvatske nastave Hessen su imali prilike upoznati tradicionalna jela iz svih hrvatskih regija, a zahvaljujući Hrvatskom društvu iz Neu-Isenburga te nekim školama i kušati jedno od jela o kojima su učili. U prostorijama Hrvatske zajednice (Kroatische Gemeinschaft Kroatien Neu-Isenburg e.V.) 30. svibnja su učenici sami pripremali tradicionalno jelo nizinske Hrvatske – zlevanku. Učiteljica je kupila potrebne sastojke, a Hrvatska zajednica Neu-Isenburg (kontaktirani gospodin Heinrich Schmidt i gospođa Tanja Dobša) stavili na raspolaganje sav ostali potreban pribor, od malih do velikih kućanskih aparata i kuhinjskog pribora. Zbog ovog ustupka na kojem smo im zahvalni, dvije su se grupe učenika imale mogućnosti okušati u pečenju kolača. Ovo je bilo iznimno zabavno te se slatki kolač u hipu razgrabio, a degustirali su i roditelji.
Svaka grupa je pekla svoju zlevanku. Druga grupa koja je kušala i komad zlevanke prve grupe je zaključila kako je njihov kolač bio daleko bolji. Bilo je zanimljivo čuti kako su učenici na putu iz prostorija Zajednice ponavljali sastojke, kako bi zlevanku još jednom kod kuće ispekli. Na taj smo način sačuvali hrvatsku bogatu kulinarsku baštinu za buduće generacije.

Leave a Reply