Vijesti za naslovnicu

Dan materinskog jezika – 21. veljače

Hrvatska kulturna zajednica Wiesbaden e.V. u suradnji s Hrvatskom nastavom u Hessenu i pod visokim pokroviteljstvom Hrvatskoga povjerenstva za UNESCO ima čast pozvati Vas na T R I B I N U povodom MEĐUNARODNOGA DANA MATERINSKOGA JEZIKA u utorak, 21. veljače 2012., u dvorani Hrvatske katoličke misije u Wiesbadenu, Holsteinstr. 15A, ugao Waldstr., Wiesbaden, s početkom u 19:00 sati.

Tribina je posvećena dr. Matiji Mesiću (1826. – 1878.), prvom rektoru Zagrebačkoga sveučilišta. Znanstveni rad profesora Mesića, predsjednika Matice hrvatske, značajan je doprinos za uvođenje materinskoga jezika u hrvatsko školstvo.

UNESCO je 1999. god., na 30. zasjedanju Glavne skupštine proglasio dan 21. veljače Međunarodnim danom materinskoga jezika. Važnost toga dana potvrđena je godine 2001., aklamacijom na 31. Glavnoj skupštini. Tada je usvojena Deklaracija o kulturnoj različitosti, gdje u članu 5. piše: »…svakoj se osobi mora omogućiti izražavanje i stvaranje djela na jeziku koji izabere, posebice na materinskome jeziku…« Tribina će povodom 170. godišnjice rada Matice hrvatske, biti popraćena izložbom originalnih knjiga iz 19. stoljeća.

Veselimo se Vašem dolasku!